Kjære Dagbok
Min bestemor fra Russia som bodde i Moscow døde i februar
i fjor. Da vi kom til hjemstedet der bestefar bor sammen med min onkel og
tante, kom han til meg med en eske. I esken var det 2 ring permer og 4 store
kladdebøker med bestemors hjemmelagde oppskrifter. Bestefar sa at bestemor
hadde gitt klart ønske at jeg skulle arve hennes oppskriftbøker.
Bestemor lagde alltid maten fra grunnen og opp til ferdig
mat. Jeg husker at jeg var med henne på kjøkkenet og hun lærte meg alt om å
lage god mat når vi var hos dem på sommer og juleferie. Hun var helt fantastisk
å lære av, aldri sint eller noe slikt hvis jeg ikke fikk det helt til i
begynnelsen. Min lille-søs Linda fikk
også opplæring i hvordan lage god mat men ikke så mye som jeg fikk.
Min bestemor og bestefar var bønder så grunnstoffene til
hennes mat kom fra deres egen gard. Mamma eier 50 % av den garden, men har
inngått avtale at sin søster, min tante at hun og familien overtatt driften av
den store bondegarden. Bestemor arbeidet også som lærer i matlagning på noen
skoler for å lære opp unge til å spise næringsrik mat.
Men bestemors favoritt mat var vegetarmat, der lærte jeg
mye og hvor godt dette var når det ble laget fra gode råstoffer og opp til
ferdig produkt. Vegetar hamburgere, pølser, kjøttboller som kun er laget av
grønnsaker er så fantastiske gode som middagsmat.
Bestemor hadde også sin egen metode når hun baket, slik
som rugbrød, eplekake og marsipankake. Samme hvor mye jeg prøver så klarer jeg
ikke å få dette like godt som når bestemor gjorde det.
Jeg holder på å oversette bestemors oppskrifter fra
russisk til norsk og sette dem inn på mat-bloggen min hvis noen har lyst å lage
litt annerledes men kjempegod mat til middag eller som kveldskos.