Marthes-mat blogg

lørdag 20. oktober 2018

Rapport fra skogen


Kjære Dagbok
Nå er det lenge siden jeg har fortalt deg om livet i skogen. Når vi kom hjem fra Spania i sommer har vi feiret flere av husets bursdager, hatt minnedag for Lenes søster Elin som døde i fjor og i høstferien var vi tilbake i Spania på ferie.

Denne uken har vi hatt maraton baking av grovbrød, rundstykker og pizzabunner så nå er vi nok til 3 uker. Vi i huset begynte mandag kl 09:00-16:00 alle dager frem til fredag. Nå er fryseskapet hvor vi oppbevarer bake varer fylt opp.

I høst tok vi ned 925 kg med epler fra vår epletreer som ble levert til fruktpresse og vi fikk tilbake kartonger med eplemost så nå har vi et stort lager som holder til neste sommer. Jeg og flere av beboerne bruker eplemost som alkoholfri vin. Ikke alltid vi har lyst på vin med alkohol.
3 av barna har diabetes og da er eplemost uten sukker noe de kan drikke. Men de får lov å drikke en boks med Fanta eller cola på lørdagskvelden når de spiser lørdagsgodis.  

Det er alltid noe å gjøre i bokollektivet så selv om det ikke blir noe baking neste uke har vi nok av andre oppgaver. Jeg og Kristine har begynt å sy nye julegardiner til hele huset av stoff som min søster kjøpte i Oslo. Mye arbeid men det blir pent håper vi.

I ettermiddag har barna i bokollektivet party igjen, de levere inn bestilling av de vil spise og vi voksne stiller opp og lager det de vil ha. På denne festen i ettermiddag ville de ha gryterett, vegetarpizza og eplemost kartonger til drikke. Det har dem fått.

Alle barna får fast ukelønn pluss tillegg når de hjelper til i bokollektivet. Når de får utbetalt sin lønn på torsdagskvelden må de betale 35% i spareskatt. Det er penger som settes i banken som de skal få igjen når de blir 18 år. For alt barna skal få mest mulig for sin lønn har vi opprettet deres egen butikk der de får store rabatter mens vi voksne må betale full pris så denne Barnas butikk ikke skal gå med underskudd. Vi har hatt denne butikken i snart 1 år og systemet fungerer helt perfekt. Barna må levere inn sin bestilling til oss på tirsdager så vi vet hva de vil handle når Barnas butikk er åpen på fredager mellom kl 17:00-17:30
Hver lørdag får barna utlevert en brødpose med mye frukt og litt grønnsaker som de liker å spise. Våre barn elsker å spise sukkererter med seterrømme som de også bruker på fruktposen.

I ukedagene spiser vi alle sammen middag sammen i fellesrommet det spisestuebordet står. I helgene lager vi i hver enhet middagen vår selv men ofte tar vi lørdagskosen med god mat sammen.