Marthes-mat blogg

tirsdag 24. juni 2014

Rapport fra Jentekollektivet

Kjære Dagbok.
En stund siden jeg har skrevet til deg nå, men vi har vært mye opptatt med å organisere hvordan vi skal ha det her i huset i skogen. Vår nye arbeidsplan er at de som har fri eller er hjemme skal begynne dagen kl 07:00 for da får vi gjort mer enn å sove langt ut på dagen som noen av oss har gjort. Da sier det seg selv at noen av oss også sovner tidlig på kvelden etter arbeid i huset eller ute.

Ettersom det er 5 voksne og 1 barn som skal ha mat hver dag har vi gjort som før at vi lager maten fra grunnen og opp til ferdig produkt.  Lene, Nadya og hennes søster har fast arbeid men når de har fri hjelper dem oss, meg og Kristine med det vi holder på med. Lille Maria er også med, hun stortrives med å hjelpe oss på kjøkkenet.

Før hadde vi 1 bake dag i uken da vi baket rundstykker og brød. Nå har vi endret dette til 2 dager. 1 dag til brød og 1 dag til rundstykker og evt kaker. Det vi baker den ene uken er ofte borte når vi baker igjen neste uke. Det går med mye mat i dette huset.

En annen dag brukes til å lage store kjeler med lapskaus, supper, karbonader, kjøttkaker, medisterkaker som vi fryser ned til senere middager.  Vi kjøper inn mye grillet kylling som vi bruker når vi skal ha oss en enkel middag eller noe å kose oss med på kvelden.

Vaske og støvsuge huset går på rundgang blant dem som bor her. Heldigvis slipper vi å klippe den store plenen vår i sommer da vi har ansatt nabogutten til den jobben.

Når det har vært så fint vær har vi laget middagen vår på grillen vi har på verandaen og har en koselig stund sammen. Selv jeg og Lene bor i kjellerleiligheten er vi med på det meste som foregår i hoveddelen av huset.


Lille Maria har blitt butikksjef. Brus, små is, sjokolade og snacks inngår ikke i matbudsjettet og når dette kjøpes inn skal det betales for dette i et pengeboks vi har sett der inne på boden. Pengene som kommer inn brukes til å kjøpe nye varer for og overskuddet går til butikksjefen som har fått ansvaret med å passe på. Her er litt fra Marias nærkjøp: 0,5 L brus kr 20,- 1,5 L brus kr 30,- små is, sjokolade og snacks har varierte priser. Vi mener at dette er nyttig lærdom for Maria så lærer hun om pengenes verdi fra starten av. Skulle det mangle noe i pengeboksen, ja da er vi så strenge at vi tar dette fra Marias ukelønn. Men det har vi sluppet da hun er meget flink og streng butikksjef.