Marthes-mat blogg

torsdag 15. januar 2015

Fagtema Migrene

Jeg fikk migrene etter den bilulykken som gjorde meg til rullestol kjører og jeg vil gjerne informere hvordan jeg takler denne plagen for mitt vedkommende. Jeg har funnet ut selv at for å holde migrene ute fra min kropp måtte jeg ta noen lette og harde forandringer i hva jeg spiser. Jeg vil gjerne få dele mine erfaringer med deg som leser dette dokumentet med hvordan leve mest mulig normalt med migrene.

Mine store fiender som kan utløse migrene er dette:
Mat med mye saltinnhold
F eks spekeflesk, bacon, salami, osv
Brus med kunstig sukker, Lettbrus
Brunost
Ren melkesjokolade
Rød vin
Potetgull med salt
Noen pølsemerker inneholder mye salt.
Lakris
Sterke lysglimt

Forhandsregler jeg må leve etter for å ikke utløse migrene:
Jeg blander aldri inn salt når jeg lager maten, bruker heller mye andre kryddersorter som er like gode. Har funnet ut at jeg kan spise Strandaskinke, spesialsalami, potetgull med paprikasmak.

Smør uten salt selges hos Coop Mega som jeg bruker på brødskiven og steke i pannen. Nå lager jeg maten fra bunnen og opp slik at jeg vet hva som fins i den. Ferdig mat fra butikk inneholder ofte mye som kan utløse migrene. Jeg håper at mine erfaringer kan være nyttig også for deg.


Forebyggende: Jeg vet at enkelte typer blodtrykk medisin kan brukes mot å få migrene men jeg har aldri brukt dette selv så jeg kan ikke uttale meg om dette virker. Snakk med fastlegen din om dette.


Nedenfor har jeg samlet links som kan fortelle deg mer om migrene.
http://www.migrene.no/diagnose/migrenetyper
http://no.wikipedia.org/wiki/Migrene
http://forskning.no/menneskekroppen-hjernen/2014/01/migrene-pasienter-bor-sjekkes-grundig-av-legen
https://helsenorge.no/sykdom/hjerne-og-nerver/migrene
http://www.sinnetshelse.no/artikler/migrene.htm
http://nevro.legehandboka.no/hodepine/migrene-33874.html
http://www.felleskatalogen.no/medisin/sykdom/migrene
http://home.online.no/~kneshei/migrene.htm