Marthes-mat blogg

fredag 5. desember 2014

O jul med din glede

Kjære Dagbok
Nå har vi startet for fullt med å planlegge julen med familiemiddag på juleaften. Nyttårsaften er ikke bestemt hvor vi skal være i skogen eller i Bærum denne aften. Det får jeg komme tilbake til senere.

Denne uken har vi begynt for fullt med å forberede julemat og kaker. Det er mye som skal gjøres. Julepynt lager vi selv og Maria elsker å være med på å klippe, tegne og lime sammen pynt til juletre og pynt til resten av huset. Jeg vet det ville ha vært mye lettere å kjøpe i butikk men da blir også gleden borte når vi ikke har gjort det selv. Hele jentekollektivet sitter sammen og lager noe de vil bidra med. Det gjorde vi i fjor også og hadde det riktig koselig sammen.

Maten til julemiddagen begynner vi med for fullt 5 dager før juleaften. Da blir det stor produksjon her fordi det er 18 personer som skal ha middag på denne aftenen. Alle i kollektivet får sin liste hva man skal gjøre. Vi skal servere det samme som vi gjorde i fjor med ribbe, julepølse, innmatpølse, medisterkaker, pinnekjøtt, skinkestek, hjemmelaget surkål og mandelpoteter. Til dessert blir moltekrem og iskake.  Gjestene syntes i fjor at det var urettferdig at vi skulle dekke alle utgiftene ved julemiddagen så gjestene betalte kr 200 pr pers for maten som de sa var kjempegod.


Julekake produksjon har vi begynt med har bestemt at i år skal vi ha 5 forskjellige typer. I år skal alle her bygge pepperkakehus som vi har til pynt juleaften som vi spiser opp i romjulen. I fjor rev Stine ned mitt hus da hun la seg oppå taket så alt raset sammen. Lene sa jeg var en elendig byggmester som hadde bygget hus som falt så lett sammen, hehehe.